donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

dimarts, 13 de juny del 2017

DONABALAFIA ASSOCIACIÓ TANCA L'ETAPA DE REPRESENTACIÓ A L' ASSEMBLEA TERRITORIAL DE LES DONES DE LLEIDA:CARTA DE COMIAT DE LA PRESIDENTA

Coordinadora Territorial ICD Na Carme Castelló, 
Assemblea Territorial de les Dones de Lleida
Jos Farreny, donabalafia, sortint
Sílvia Bonilla, entrant
Vull començar aquest text donant les gràcies a les dones que m’heu fet confiança al llarg dels anys com a representant de l’ Assemblea Territorial de Dones de les Terres de Lleida, a les del Consell Nacional de Dones de Catalunya, a l' Anna Coll,  a les tècniques i  Coordinadores Territorials  de l’ ICD, Na Elena Fuses i Na Carme Castelló i a les Presidentes, Vicepresidentes i Gerents de l’Institut Català de les Dones.
En aquest comiat vull parlar-vos de la feina que falta per  fer, de la poca visibilitat de les accions de les dones, dones de ciència, esportistes, de la poca repercusió del treball quotidià, qui continua demanant la conciliació?,  de la paritat, de la invisibilitat,  de la violència masclista,  de la poca presència d’aquests fets als mitjans de comunicació, les dones continuem patint  la situació més injusta,  hem de continuar lluitant perquè hem de donar resposta a les desigualtats!. Deixeu-me recalcar que en el àmbit de l’esport això encara és més greu. Parlem de Drets Humans que s’incompleixen, si millora la situació de les dones  significa que milloren les condicions de vida i de salut de tota la humanitat.
         Un altra assignatura pendent és la publicitat, els i les publicistes diuen que reflexen una realitat social, no hi puc estar d’acord, que ven una noia nua quan anuncia alguna cosa? Aquesta publicitat  s’emet als  mitjans de comunicació públics i privats,  hi ha un observatori que penja d'una associació que compta els molts missatges andrògens als mitjans, premsa, TV, als dibuixos animats, a les revistes, les i els redactors  no paren compte, hi ha programes emesos per les algunes televisions publiques i moltes privades que denigren a les dones.
          Pel que fa a les TIC  opino que se’n parla poc. Hi ha una bretxa, és difícil incorporar-se però s’ha de fer! Totes tenim waps, doncs, amb la resta de la tecnologia també. Tenim una Llei que ha anat  pel davant de les demandes de les dones. No conec cap  associació de dones que promogui els DRONS, CASCOS INTEL.LIGENTS DE REALITAT VIRTUAL ... és en l’aspecte que  som menys reivindicatives. Un record per Martina Castells i Zoe Rosinach.
Quan ens vam quedar amb una representant al CNDC a Lleida  vaig intentar representar la dona rural amb dignitat i potenciar la seva participació en un espai estable on es recullien les aportacions de les dones, potenciant, promoven i impulsant les seves accions perque donin resposta a les seves inquietuds, propostes o problemàtiques, aquí he d’agrair especialment a la Delegació de Lleida el seu treball.
Hem de seguir als nostres governs que van adquirir el compromís de treballar per a eliminar les barreres de la discriminació. A partir de l’Assemblea General de la ONU del 2000, s’ha incorporat la perspectiva de les dones en tots els programes i polítiques públiques. D’aquesta manera s’haurien de valorar les seves aportacions específiques en la construcció del teixit social, el benestar de les persones i al progrés de tota la societat humana. Encara ara això no passa.
En aquesta època difícil, on moltes famílies pateixen veritables dificultats, hem d’apostar per un model d’ associacionisme potent i optimista centrada en les dones de totes les edats. Les dones, les nostres dones hem de respondre a la crida sobretot amb participació, amb mestratge, amb ulls de dona, amb reivindicació, amb lluita, amb alegria ... ser-hi present!
I clar, no pot faltar la recuperació de la memòria històrica de les  dones que van ser unes autèntiques pioneres en la modernització i difusió dels valors femenins. Com a representants nombraré a Neus Català, Victòria Sau, Gabriela Mistral, Josefina Castellví,  Agnès Gregori ...Vull aprofitar aquest repàs per donar valor al seu testimoni de lluita i valentia.
Acabo amb la “menció” de la Plataforma per l’ Acció de les Dones.  Any rere any s’inauguren les sessions del Consell Econòmic i Social de la ONU a Nova York, ECOSOC. Allí s’analitzen els Resultats de la Plataforma de Beijing, JA SABEU: MIRAR EL MÓN AMB ULLS DE DONA, aquest any de fet el títol d’aquesta sessió ha sigut Beijing+20,  s’analitzen,  deia, els progressos i fites aconseguides i les que encara queden per aconseguir  per les dones i cap a les dones  a nivell mundial. Una d’aquestes fites és incorporar a totes les dones a la salut i nosaltres proposem : Promoció de la Salut mitjançant l’ Exercici Físic. De sobres és coneguda la importància que donem a la nostra associació a l’esport femení com a element de salut, integració, qualitat de vida, equitat...per a les dones i socialment.
DonaBalàfia Associació, a la qual tinc l’honor de representar, va rebre l’acreditació i la carta de presentació per tal d’accedir a les sessions com a representant de l’ Assemblea Territorial de les Dones de Lleida (ATDLL) al Consell Nacional de Dones de Catalunya (CNDC) l’any 2010. En l’entitat ens vam sentir honorades i, alhora, carregades de responsabilitat en el moment de representar les terres de Lleida en aquesta important conferència. Com ja he dit, “Mirar el món amb ulls de dona” fou el lema de la conferència de Beijing i és com nosaltres maldem per tirar endavant les nostres programacions. La trobada de Beijing va servir per marcar un punt d’inflexió per a totes les dones on aquestes van deixar de veure’s com a víctimes. Les dones allí reunides i les seves líders van proposar que s’ha de  passar a l’acció, s’han de prendre les regnes per trobar solucions a la discriminació i a la resta  de problemes de les dones al món. Els reptes que es presenten, any rere any són nous/vells amb una visió diferent,  de dona en els camps de la salut, polítiques, cooperació, desenvolupament, prevenció de la violència... són desafiaments tots ells que tenen a veure amb el  desenvolupament de la societat en el nou mil·lenni.     
                                        
Per un planeta 50-50 al 2030 !! 

COMPROMÍS PER LA IGUALTAT.  

Donar-vos les gràcies per la vostra implicació !
Jos Farreny Justribó de DonaBalàfia associació, representant de              l' Assemblea Territorial de Dones Lleida al Consell Nacional de Dones de Catalunya, CNDC del 3 de novembre de 2009 fins al 7 de juny de 2017

1 comentari:

Montse ha dit...

Gràcies per la teva dedicació, per la teva empenta, pel teu bon fer, pel teu entusiasme... per tot.
Una dolça abraçada, Jos